Arkadaşlarım, önce mantığını oturtabildiğiniz takdirde neyin ne işe yaradığını aşağı yukarı hatırlayabilirsiniz. Çeşitli yöntemler var, kullanılan maddeler değişse de gidişat üç aşağı beş yukarı aynıdır.
DNAyı hücrelerden elde edebilmemiz için öncelikle hücre duvarları, zarları vb eritmemiz gereklidir. Distile su, hücre için hipotonik ortam olduğu için hücrenin aşırı su alıp patlamasına yol açar. Aynı mantıkla nukleus zarını da yıkmamız gerekir tabi.
Saflaştırma yapacağımız için patlama sonucu artık ürünleri uzaklaştırmamız geekir. Sodyum sülfat bu işe yarıyordu yanlış hatırlamıyorsam, not alan arkadaşlar bi kontrol ederse sevinirim.
Açıkta kalan DNAya yapışmış olabilecek maddeleri temizlemek, izole etmek için yapışan maddederle yarışacak, afinitesi yüksek maddeler ortama eklenebilir. İstenmeyen yapışkan maddeler uzaklaştırılır.
Ancak DNAmız bu maddelerle de yeterince işlevsel değildir. Bizim eklediğimiz bu maddelerle olan bağları koparılır, temizlenir(etanol ve su o işe yarıyor olabilir emin değilim). Saf DNA kullanıma hazırdır.
Umarım unuttuğum bi basamak yoktur. İşinize yarayabileceğini düşündüm. Eksikleri de notlar eklendikçe tamamlarız. Kolay gelsin
